Reduced price! Roh Ramadan & Aidilfitri Expand

Roh Ramadan & Aidilfitri

Al-Hidayah Al-Hidayah

AL

New

Penulis : Musyarawahah

More details

RM4.75

RM5.00

-5%

Tajuk : Roh Ramadan & Aidilfitri
Penulis : Musyarawahah
Harga : RM5.00
ISBN : 9789839188103
Mukasurat : 88
Berat : 0.15kg
Saiz : 5.5 x 8.25in

Sinopsis
Sesungguhnya, puasa adalah ibadah seorang hamba khusus untuk Tuhannya sehingga menjadi rahsia diantara hamba dengan Khalid-Nya. Makluk lain tidak mengetahuinya melainkan Allah Taala semata-mata. Niat yang tersembunyi hanya Allah saja yang mengetahuinya.

Sebab itu mendekatkan diri pada Allah dengan ibadah puasa adalah suatu hal yang amat sukar pada umat Islam kerana keinginan-keinginan nafsu sentiasa mengahalangnya. Sebab besar ganjarannya di sisi Allah, melebihi dari had ganjaran kebajikan yang lain.

Dengan kesabaran menempuh kesusahan ibadah puasa, membuktikan betapa cinta dan kasihnya seseorang itu kepada Allah dan Rasul-Nya. Hanya orang yang sabar sahaja yang dapat menahan telinga, mata, mulut dan anggota lahirlah dari melakukan kejahatan, makan dan minum, mendekati isteri di siang hari, serta sabar dari melakukan kejahatan batin seperti hasad, dengki, ria ujub dan sebagainya.

Sebab itu, puasa ada hubungan yang rapat dengan sifat sabar. Orang yang berpuasa mesti bersifat sabar. Orang yang berpuasa dengan akan mendapat pahala puasa tanpa hisab. Allahlah yang layak memberikan pahala sebanyak mana yang dikehendaki-Nya.

Write a review

Roh Ramadan & Aidilfitri

Roh Ramadan & Aidilfitri

Penulis : Musyarawahah