Reduced price! Kelebihan & Rahsia Puasa-Puasa Sunat Menurut Sunnah Nabi SAW Expand

Kelebihan & Rahsia Puasa-Puasa Sunat Menurut Sunnah Nabi SAW

Al-Hidayah Al-Hidayah

AL

New

Penulis : Abdullah Al-Qari B. Hj. Salleh (A.Q.HA.S.)

More details

RM7.60

RM8.00

-5%

Tajuk : Kelebihan & Rahsia Puasa-Puasa Sunat Menurut Sunnah Nabi SAW
Penulis : Abdullah Al-Qari B. Hj. Salleh (A.Q.HA.S.)
Harga : RM8.00
ISBN : 9789675115684
Mukasurat : 116
Berat (kg) : 0.2
Saiz (inci) : 6 x 8

Sinopsis
Bagi seseorang yang belum mampu menikah, adalah digalakan untuk berpuasa bagi mengawal hawa nafsu seksualnya. Lebih lanjut, kata Rasulullah s.a.w., puasa adalah ibarat perisai atau benteng bagi kaum muslimin dan ia akan mendapat balasan istimewa daripada Allah s.w.t. bagaimanapun, puasa hanya akan berkesan apabila dilakukan dengan sempurna, dengan memenuhi syarat rukunnya, mengikut adab zahir dan batinnya, serta mengetahui rahsia-rahsia yang ada disebaliknya.

Buku kecil ini menjelaskan berbagai jenis ibadat puasa, sama ada yang wajib sunat serta kaifiat menjalankannya. Bahkan lafaz niat dari seluruh puasa sunat pun turut disebutkan. Menerusi dalil yang benar dan sohih, penyusun ingin membawa pembaca untuk memahami keistimewaan dan hikmah ibadat puasa dari segi rohani, jasmani, kesihatan, kasih sayang dan kemanusiaan.

Huraian lebih panjang ditumpukan kepada penjelasan tentang jenis-jenis puasa sunat dan caracaranya, fadhilat-fadhilatnya, hikmah-hikmahnya, adabadabnya dan hal-hal yang berkaitan. In diharapkan agar dapat dijadikan panduan bagi setiap orang islam yang ingin mengamalkan puasa bagi meningkatkan kesihatan jasmani-rohaninya, dan membina jiwa takwanya. Sememangnya tujuan utama Allah s.w.t. mensyariatkan puasa adalah agar manusia menjadi orang yang bertakwa seperti dinyatakan dalam ayat 183 surah al-Baqarah.

Write a review

Jangan Bersedih : Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia (Sederhana)

Penulis : Dr Aidh Bin Abdullah Al-Qarni