Reduced price! Ringkasan Ihya' Ulumuddin Expand

Ringkasan Ihya' Ulumuddin

Al-Hidayah Al-Hidayah

Al Hidayah

New

Penulis : Imam Al-Ghazali

More details

RM52.25

RM55.00

-5%

Tajuk : Ringkasan Ihya' Ulumuddin
Penulis : Imam Al-Ghazali
Harga : RM55.00
ISBN : 9789674391720
Mukasurat : 780
Berat : 1.04kg

Sinopsis
Kitab Ihya Ulumuddin merupakan antara kitab rujukan klasik yang popular daripada kitab-kitab klasik-tradisional yang ada. Bahkan hingga kini, kitab ini tetap dijadikan rujukan utama bagi para ahli suli dan ahli agama. Buku ringkasan Ihya Ulumuddin iii mentpakan ringkasan daripada kitab Ihya Ulumuddin yang berjilid-jilid jumlahnya. Walaupun sudah banyak ringkasan yang telah dilakukan, buku ini memiliki keistimewaannya yang tersendiri kerana ringkasannya dilakukan sendiri oleh Imam al-Ghazali, dengan menjaga intisari dan Lujuan buku tersebut.

Kitab Ihya Ulumuddin karya Imam Abu Hamid al-Ghazali ini mempunyai penganti yang sangat besar dalam mengekang ancaman dan serangan materialisme yang menghembuskan racun-racun taksubkan kebendaan dan kecintaan kepada dunia. Melalui usaha beliau yang multi, ramai initial sedar hahawa aspek kesufian juga mempunyai peranan yang besar dalam mengharmonikan kehidupan dan memberikan keseimbangan antara keperluan dunia clan akhirat.

Kitab ini menganduiigi panduan-panduan tentang adab, ibadah, tauhid, akidah dan tasawuf yang sangat mendalam. Kitab ini merupakan hasil pemerhatian yang mendalam dan tajam daripada Imam Ghazali tentang berbagai perkara khususnya tentang penyucian hati. Bacalah buku ini dan jadikannya sebagai koleksi bacaan dan rujukan keluarga, pejabat ataupun bahan santapan rohani yang bermanfaat.

Write a review

Persoalan Khilafiyyah & Penjelasan Ulama' : Inilah Jawapannya...

Penulis : Muhadir Bin Haji Joll