Klik Untuk Pembelian Di Shopee

Reduced price! Dalam Ribuan Mimpi Gelisah Expand

Dalam Ribuan Mimpi Gelisah

Utusan Publication Utusan Publication

Utusan Publication

New

Penulis : Said Zahari

More details

This product is no longer in stock

RM26.10

RM29.00

-10%

Tajuk : Dalam Ribuan Mimpi Gelisah
Penulis : Said Zahari
Harga : RM29.00
ISBN : 978-967-611-848-6

Sinopsis
Mengajak kita mengenali jati diri Said Zahari sebagai wartawan dan aktivis politik yang kontroversi, walaupun kerjaya beliau dalam dua bidang ini agak singkat. Said Zahari dilantik menjadi Ketua Umum Parti Rakyat Singapura cuma tiga jam sahaja kerana selepas itu beliau terus ditangkap dan dipenjarakan di bawah ISA selama 17 tahun. Memoir ini menceritakan bagaimana Said Zahari mengharung lautan hidupnya di dalan penjara Lee Kuan Yew. Diceritakan juga pengorbanan isterinya yang terpaksa berjuang bersama-samanya di luar dalam mengharungi hidup tanpa seorang suami.

“Bayangkanlah bang, betapa remukya hati Sal bila mereka suruh Sal minta cerai daripada abang, dan kahwin dengan lain orang… Kalau ada abang, tak kan Sal merana sampai macam ni….” Salamah menangis sambil merenung wajahku. Air matanya bercucuran membasahi pipi, matanya berlinang seperti kerdipan bintang di angkasa malam nan sepi.

Ternyata itulah “harga” yang harus dibayar oleh Said Zahari dan keluarganya dalam perjuangannya menentang fitnah dan tuduhan melulu yang dibuat oleh Lee Kuan Yew yang bersekongkol dengan penjajah British. Said Zahari melihat itu sebagai satu “takdir” yang tidak mampu ditolaknya.

Sejarah akan melihat pengorbanan Said Zahari itu amat mengagumkan kerana tidak ramai orang yang sanggup melakukan seperti yang beliau lakukan. Begitu juga pengorbanan isteri beliau yang daripada ceritanya sendiri kita dapat merasakan betapa beratnya beban hidup keluarga yang dipikulnya sepanjang 17 tahun pemenjaraan suaminya.

Write a review

Bara

Penulis : Abdul Rahim Awang