PEMBERIAN BAUCER TAMBAHAN 15% 

SILA KLIK DI SINI

Reduced price! Manusia Dan Islam Expand

Manusia Dan Islam

PTS PTS

PTS

New

Penulis : Dato' Dr Haron Din

More details

This product is no longer in stock

RM126.00

RM180.00

-30%

Tajuk : Manusia Dan Islam
Penulis : Dato' Dr Haron Din
Harga : RM180
ISBN : 978-967-411-275-2
Mukasurat : 1218

Sinopsis
Manusia sebagai khalifah bertanggungjawab menanggung amanah yang diberikan oleh Allah s.w.t iaitu menegakkan agama Islam di muka bumi. Tanggungjawab ini tidak mungkin dapat kita laksanakan tanpa ilmu yang mendalam. Kita perlu mengetahui bagaimana cara menunaikan amanah itu? Apakah yang terjadi sekiranya amanah itu tidak ditunaikan? Apakah ganjaran dan balasan pula kepada orang yang melaksanakannya?

Salah faham terhadap Islam berpunca daripada kedangkalan ilmu teras Islam dan penafsiran Islam yang tidak mengikut paradigma, dasar dan falsafah, ilmu dan nilai Islam secara menyeluruh serta sistematik. Akibatnya, masing-masing membuat kesimpulan yang bertentangan dan membawa kepada perpecahan antara umat ISlam itu sendiri. Maka, cita-cita bagi mewujudkan suatu umat yang saksama, unggul dan menjadi ikutan hanya tinggal cita-cita dan angan-angan.

Bagi menjawab segala kekeliruan, buku ini disusun dengan lengkap dan mudah melalui peringkat demi peringkat dan bahagian demi bahagian bagi memudahkan kita memahami perkara-perkara asas daripada aspek Manusia dan Islam.

Antara yang terkandung dalam buku ini:

Bahagian 1:

Memberikan pelbagai ilmu dan tafsiran asas agama Islam dan kehidupan masyarakat Islam dari aspek manusia dan agama, manusia sebagai hamba Allah s.w.t, manusia dan kepercayaan serta manusia dan peribadatan.

Bahagian 2:

Memberikan pelbagai ilmu dan tafsiran asas agama Islam dan kehidupan masyarakat Islam dari aspek manusia dan moral, manusia dan masyarakat,kewajipan mendirikan masyarakat Islam, asas pembentukan masyarakat Islam, bidang undang-undang Islam, manusia dan jihad, serta konsep kebebasan dan perhambaan.

Bahagian 3:

Memberikan pelbagai ilmu dan tafsiran asa agama Islam dan kehidupan masyarakat Islam dan aspek Islam dan kemiskinan, muamalat, riba, hak-hak asasi manusia dalam Islam, hakikat kejadian manusia, agama secara umum serta perbincangan tentang Islam secara khusus.

Write a review

Manusia Dan Islam

Manusia Dan Islam

Penulis : Dato' Dr Haron Din